Rockaren Ronny hör låttexter numera

03.11.2010 kl. 09:25
Nu har Ronny Granholm i Malax, trummis och bilmålare, äntligen fått hörapparater som gör att han till och med uppfattar låttexter.

Ronny Granholm, 24-årig Malaxbo, har hört dåligt så länge han kan minnas.
  - Jag var väl i femårsåldern när mina föräldrar märkte att jag inte hörde så bra.


Han har också minnen av många hörseltest under barndomen, men det var först när han var tio han fick hörapparat i högra örat. Han hade nedsatt hörsel på båda, men det bedömdes då att han bara behövde apparat i det öra som hade sämst hörsel.
  - Men den var inte bra, det var en allt-i-örat-apparat, som skavde och brusade, och det tog inte särskilt länge innan den hamnade i en låda. Jag kan inte minnas att den någonsin justerades efter den första gången då jag fick den.
 

Ronnys mamma trodde att han slutade använda hörapparaten för att han blev retad i skolan, men det hände aldrig säger han. 
  - Min lärare, rektorn i Övermalax skola, gjorde precis rätt. Hon förklarade för mina skolkamrater om hörselnedsättningar och att ha hörapparat inte är konstigare än att de som ser dåligt har glasögon. Så det var inga problem i skolan, alla var väldigt förstående.


Men hörapparaten fungerade alltså inte, och Ronny tyckte han klarade sig bra ändå. Han satte sig automatiskt längst fram i klassen, och han har aldrig försökt dölja att han hör dåligt. Tvärtom har han varit väldigt öppen med det, och eftersom humorn ligger i hans natur avväpnar han oftast nya människor han träffar genom att berätta om sin hörselnedsättning på ett humoristiskt sätt. ”Jag är ett dövöra så tala högt”.


Vissa ämnen i skolan var jobbigare än andra. Språk har han till exempel alltid haft svårt med, och nu när han sedan några månader har hörapparaterna Passion 440 i båda öronen inser han att svårigheterna antagligen haft mycket att göra med att han inte hört bra.
 

Efter högstadiet gick Ronny, som spelat trummor sedan han var tre år, ett års musiklinje på folkhögskola, och sedan inledde han restaurangkockstudier i Vasa.
  - Jag trivdes med studierna även om det var väldigt svårt att uppfatta tal i köket med allt slammer och andra ljud.
  Färdig kock märkte han att det inte fanns så stort jobbutbud i trakten, och han påbörjade ännu en yrkesutbildning, denna gång till bilplåtslagare. Också de här studierna trivdes han med, även om ljudnivån inte precis var lägre i bilverkstäderna.


Han blev färdig med studierna våren 2009, och fick direkt jobb på Bilfix & Måleri Björkgren i Övermalax, några kilometer från radhuset där han bor. Mest sysslar han med bilmåleri, och han trivs väldigt bra.
  - Visst är det svårt att höra vad kollegan säger ibland när det är mycket ljud från maskiner och så, men vi är ju bara två här så det går bra ändå.
 

På grund av ljudnivån, och lite beroende på vilka arbetsuppgifter han har, använder han inte hörapparaterna varje dag i jobbet, men han ska ännu få dem finjusterade och i det stora hela är han mycket nöjd med dem.
  - Tänk bara att kunna höra radion, jag kan till och med urskilja vad de säger när nyheterna kommer. Och nu är jag mera med i diskussioner och samtal. Jag fattar ju nu att jag missat ganska mycket.


Att han skaffade hörapparaterna överhuvudtaget tackar han föreningen HiA – hörselskadade i arbetslivet för. Han blev värvad av föreningens sekreterare Marina Engblom när föreningen just grundats. Ronny har suttit i föreningens styrelse ända sen starten, och han är aktivt med på det allra mesta som ordnas i HiA.
  - Jag har aldrig tidigare varit aktiv i någon förening, men det här är jättekul. Vi har väldigt roligt samtidigt som vi hjälper varandra. Jag är väldigt glad att jag fick hjälp att skaffa bra hörapparater, hade jag vetat om att det finns sådana här hade jag nog skaffat dem mycket tidigare.


Han är lite förundrad över att han inte kallades in till hörselkontroller flera gånger efter att han fått hörapparaten som 10-åring.
  - Det var liksom ”här har du en apparat, nu är allt bra”. Ingen berättade heller att jag hade rätt till en ny efter fem år, inte som jag minns i alla fall.

En stor del av Ronnys fritid tillbringar han med hardcorebandet Neglected Fear där han är trummis sen ett år tillbaka ungefär. Bandet vann en tävling för nya band i Vasa i våras, och Ronny blev utsedd till tävlingens bäste musiker. Sen dess har Neglected Fear haft en hel del spelningar, de har gett ut skivan som var vinsten i tävlingen, och de ambitiösa killarna ser ljust på framtiden.
  - Jag har en del problem med öronpropparna när vi spelar eftersom jag ju hör nästan ingenting alls om jag trycker in dem så långt som jag borde. För att kunna spela måste jag ju höra alla de andra instrumenten.


Hörapparaterna han har nu går att använda med hörselskydd utanpå, men det har han ännu inte hunnit testa när han spelar. Gjutna öronproppar speciella för musiker är en annan lösning, men det är en rätt stor investering som han inte ännu satsat i.
 

Musikern Ronny har genom hörapparaterna upptäckt många fler nyanser av den musik han lyssnar på.
  - Jo, det är helt mäktigt att lyssna på musik nu. Det är ju så mycket jag inte vetat om att jag missat. Och numera hör jag låttexterna också, det har jag aldrig riktigt gjort tidigare.


Han har aldrig fått någon förklaring till sin hörselskada, om den är medfödd eller ett resultat av tidigt musicerande utan hörselskydd. Som sagt inledde han trummiskarriären redan som treåring, och han har också alltid varit en ivrig musiklyssnare genom hörlurar.
  - Och jag har nog slarvat mycket med att skydda öronen. Det vill jag verkligen hjälpa till att upplysa unga som sysslar med musik om; det är inte värt att förlora hörseln bara för att spela utan öronproppar.


I samarbete med HiA delade Neglected Fear ut öronproppar till pubilken under SÖU-Rock och Popkalaset i somras. Det var bra åtgång på propparna, vilket bevisar att ungdomar visst skyddar sina öron om de har tillgång till proppar.

 

Anne Sjökvist
Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Super bra, Ronny o Anne!
Siw06.11.10 kl. 11:38
Vilken solskenshistoria! Jättebra att HiA kunde vara med och stöda vid anskaffningen av en ny hörapparat!
Solveig22.11.10 kl. 11:03
Väldigt bra berättelse om att leva fullt ut med sina hörapparater!
Eartech Hörselklinik 17.12.17 kl. 08:58